Web index
Image default
Woning en Tuin

Waarom een aardpen slaan?

Waarom een aardpen slaan?
Bliksem kan een hoop ellende met zich meebrengen. In Nederland onweert het ongeveer 21 tot 34 dagen per jaar. Dit kan natuurlijk van plaats tot plaats sterk uiteenlopen. Het kan je overkomen dat de bliksem jouw woning inslaat, dit zal zorgen voor een overspanning op het stroomnetwerk. Dit hoeft niet per se via een woning te gebeuren. Als er een boom naast je woning geraakt wordt, kan de bliksem via de leidingen in de grond, zich naar het huis verplaatsen. Het is daarom belangrijk om de woning goed te beveiligen door middel van bliksembeveiliging. Als de bliksem inslaat kan er veel schade worden aangericht aan het dak, scheuren in muren of het gebouw kan volledig in brand opgaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarvoor is het aan te raden om te kiezen voor een aardpen.

De werking van een aardpen
Een aardpen is een lange massieve geleider van ongeveer 25 of 55 mm². De lengte heeft te maken met de grondsoort. Dit wordt in de grond geslagen. De aardpen zorgt ervoor dat de vrijgekomen stroom direct in de aarde wordt geleid. Zonder aardpen kan de ‘ontsnapte” stroom zorgen voor een kortsluiting.  De aardpen kan zowel in de tuin worden geplaatst, maar ook binnen in de woning.

Een aardpen heeft een weerstand van rond de 50 ohm, en maximaal 160 ohm. Om deze weerstand te bereiken, wordt de aardpen meestal zo’n zes meter de grond ingedreven.

Schakel een expert in
Een aardpen slaan is een klus wat je niet zomaar zelf kunt doen. Dit moet namelijk worden aangesloten op het elektrische circuit. Er wordt geadviseerd om deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Neem gerust met ons contact op voor eventuele vragen.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan